fredag 23 oktober 2009

The Handsome Family i Malmö


The Handsome Familys spelning i Malmö den 9 oktober var lågintensivt tät. Fast ibland briserade bandet, de var fyra inklusive Brett och Rennie Sparks, i en roots/blues/country/rock-blandning. De verkar gilla det de gör på scen (liksom skiva). De kommunicerar via sin musik. Det är kanske något självklart men för mig ökar det deras trovärdighet. Åtminstone med tanke på de som enbart vill kategorisera The Handsome Family till de mörkas skara eller som anser att de är rockmusikens svar på "Familjen Adams".

Det bör väl tilläggas att det var en mörk, regnig och kulen afton i Malmö för deras spelning, om nu någon undrar över stämningsläget. Apropå kommunikation skötte Rennie det mesta av mellansnacket. Hon berättade små anekdoter kring flera av deras låtar. Så fick man reda på att The Sad Milkman har sin upprinnelse i en "ugly cat" som var en ful och otrevlig best enligt alla men som älskade mjölk, trots att den kräktes av det. The Loneliness Of Magnets från den senaste plattan växte fram under parets bråk kring huruvida Nordpolen eller Sydpolen var eller är den mest romantiska platsen. Tidigare bodde paret i Chicago och där försökte Rennie förtvivlat mata fåglar som dock aldrig dök upp vid fågelbordet, därefter spelades The Woman Downstairs. Vi varnades också för längre vandringar i den mexikanska öknen liksom att inte bjuda vargar til bröllop för de har inte med sig några presenter. Däremot ler de effektivt inför kameran - Down In The Ground.

De spelade åtminstone fyra låtar från det senaste albumet Linger, Let Me Linger, My Friend, The Loneliness Of Magnets och Wild Wood. Från albumet In The Air spelades förutom titelspåret också The Sad Milkman, So Much Wine, When The Helicopter Comes och My Beautiful Wife. The Bottomless Hole från albumet Singing Bones spelades liksom favoriterna Weightless Again, The Woman Downstairs, The Giant From Illinois och Down In The Ground som härstammar från albumet Through The Trees. Jag har nog glömt någon låt men det var med andra ord en riktigt bra helkväll och det kostade endast 100 kronor samt en och annan porter förstås.


Natalie Wood / The Handsome Family (2003)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar