söndag 25 januari 2009

Från Glasvegas till The Skids


Apropå Glasvegas och musikaliska rötter (enligt min uppfattning), som nämndes i kommentaren till förrförra inlägget, så kommer här några representanter. The Skids är ett punkband från Skottland med ett speciellt skotskt sound. De bildades 1977 vid tiden för den första brittiska punkvågen och de två viktigaste medlemmarna var Richard Jobson och Stuart Adamson. Man kan väl också nämna att U2 och Green Day (2006) gjorde en cover på en av The Skids mest kända/populära låtar The Saints are coming från 1978.

Bandet splittrades 1982 men Adamson hade då redan hoppat av, för att bilda bandet Big Country tillsammans med Bruce Watson. Detta band rönte viss poularitet, även utanför Storbritanien med sin mix av rock och skotsk folkmusik. Gitarrerna har en framträdande plats i såväl The Skids som Big Country.

The Jesus And Mary Chain är ett annat legendariskt band från Glasgow i Skottland. De bildades 1984 och blev till en början kända eller ökända för sina stökiga spelningar. Musiken de spelade bestod ofta av en vägg av oväsen där man ändå kunde spåra små fina popsånger. 1992 såg jag The Jesus and Mary Chain i London och Brixton Academy tillsammans med deras efterföljare My Bloody Valentine samt Blur och amerikanska Dinosaur JR. Det var givetvis en fantastisk helkväll! (Senare samma vecka såg jag också The Charlatans på samma ställe - inte dumt det heller)

Som bonus medföljer Travis som jag också uppfattar följer bra i denna tradition av skotsk musik. De är möjligtvis lite popigare eller så har de ett mer polerat sound än de övriga. Någon närmare presentation tror jag inte att de behöver. Första skivan kom 1997 om man åtminstone ska ge någon tidsdatering.


Här följer några personliga favoriter med ovanstående:


Charade / The Skids (1979)




Circus Games / The Skids (1980)




Fields of Fire / Big Country (1983)




April Skies / The Jesus And Mary Chain (1987)




Why Does It Always Rain On Me? / Travis (1999)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar