måndag 19 januari 2009

Äntligen vapenvila


Två antikrigssånger. Den ena stark och intensiv medan den andra varnar för militaristernas framfart på ett annat sätt.

"War! HUH! What is it good for? Absolutely nothing!" sjunger Edwin Starr. Året är 1970 och världen protesterar mot USA:s inblandning i Vietnamkriget. För många unga amerikaner väntar inkallelse till kriget. Vid den här tiden skjuts också fyra vita studenter ihjäl vid Kent State University Ohio. Att svarta människor drabbas däremot är och var inte ovanligt. Det ligger oro och spänning i luften. Somliga radikaliseras medan andra drar sig tillbaka. Medborgar-rättsrörelsen för afroamerikanerna hade drabbats av bakslag några år tidigare genom dödskjutningen av Martin Luther King i Memphis. Edwin Starr vidhöll till sin död att sången inte var en politisk protest utan istället skulle ses som en kommmentar till sociala eller mellanmänskliga relationer. Nämnas bör väl också att Motown tvekade om de skulle ta risken att släppa den som singel vid den här tiden.

Skaparen av följande videoklipp har dock tagit fasta på krigets avskyvärda sidor och protesten mot vansinnet.

War / Edwin Starr (1970)





Postpunk-bandet eller new wave-bandet XTC utkom 1980 med singeln Generals and Majors. Och följande inlägg av Andy partridge och Colin Moulding talar för sig självt beträffande det mentala tillståndet hos dessa herrar majorer och generaler...

Generals and Majors / XTC (1980)

2 kommentarer:

  1. Krigsdeltagare verkar i alla fall ha god taktkänsla.. http://www.youtube.com/watch?v=ol5Dfs7jqFI

    SvaraRadera
  2. Takt, tänker på promenerande eller uppträdande och uppförande eller trummande. Vet inte om det här är ett utslag av yrkesskada från min sida... men jag förstår nu vad du syftar på när jag följer länken...Hehe...Den passar bra in i omgivningen. Monthy Python!

    SvaraRadera